Vanaf 1 mei vervalt de VAR en zijn ondernemers die zzp’ers inhuren niet meer automatisch gevrijwaard van het afdragen van loonheffing. Bij welke aanwijzingen voor een mogelijk dienstverband gaan bij de Belastingdienst de alarmbellen rinkelen?

Vanaf 1 mei vervalt de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Bedrijven die met enige regelmaat zzp’ers inhuren, moeten door de Belastingdienst goedgekeurde overeenkomsten sluiten, die zekerheid geven dat geen sprake is van een dienstbetrekking. Anders lopen ze het risico dat ze alsnog loonheffing moeten inhouden en afdragen.

Uiteraard willen bedrijven dit risico niet lopen, maar de scheidslijn tussen ondernemerschap en een dienstverband kan dun zijn. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) vroeg staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën welke factoren volgens de Belastingdienst kunnen wijzen op een verkapt dienstverband. Wiebes deed afgelopen week een boekje open.

Bij deze signalen is de Belastingdienst op zijn hoede:

  • Deelnemen aan pensioenvoorziening of arbeidsongeschiktheidsverzekering
    Deelname aan een pensioenvoorziening of arbeidsongeschiktheidsverzekering van de opdrachtgever vormt als een sterke aanwijzing voor een dienstverband.
  • Volgen van een opleiding op cursus op kosten van de opdrachtgever
    Ook dit is een harde aanwijzing.
  • Deelnemen aan vergaderingen bij de opdrachtgever
    Hierbij is de aard van de vergadering leidend. Is sprake van een overleg over de opdracht die de zzp’er moet uitvoeren, dan is er niets aan de hand. Maar schuift de zzp’er bijvoorbeeld aan bij een algemeen afdelingsoverleg, dan is de fiscus alert.
  • Dragen van bedrijfskleding
    Bedrijfskleding ter beschikking stellen aan een zzp’er kán duiden op een verkapt dienstverband, maar dit hoeft niet.

Altijd in samenhang

Wiebes benadrukt dat alle factoren die kunnen wijzen op een dienstbetrekking in onderlinge samenhang moeten worden bezien. De bovengenoemde signalen zijn elk op zichzelf niet van doorslaggevend belang, maar kunnen wel een rol spelen bij het uiteindelijke oordeel van de Belastingdienst. Bovendien weegt de ene factor zwaarder dan de andere.

Bureau en computer

Een werkplek ter beschikking stellen (zoals een bureau, computer en printer) vormt volgens de staatssecretaris doorgaans geen aanwijzing voor een dienstverband. Hetzelfde geld voor het verstrekken van veiligheidsmiddelen, zoals mondkapjes.

Structurele schending van afspraken

Tot slot meldde Wiebes dat ondernemers niet meteen hoeven te vrezen voor een naheffing als incidenteel wordt afgeweken van een belangrijke bepaling in de overeenkomst. Als een zzp'er bijvoorbeeld per ongeluk zijn laptop thuis heeft laten liggen en die dag de laptop van de opdrachtgever ter hand neemt, zal de opdrachtgever hier niet op worden afgerekend. Alleen als duidelijk en structureel van de gemaakte afspraken wordt afgeweken, heb je van de fiscus iets te vrezen.

Op de website van de Belastingdienst kun je op basis van twintig vragen checken of echt sprake is van ondernemerschap.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl